# **MRBIR Executive Meeting Agenda – Day 1**

IN-PERSON: 8:30 am - 6:00 pm PT Wednesday, February 15, 2022

Hoover Dam Spillway House

75 Hoover Dam Access Rd, Boulder City, NV 89005

## **REMOTE LOGIN INFO:**

## Microsoft Teams meeting

### Join on your computer, mobile app or room device

Click here to join the meeting

Meeting ID: 221 748 651 294 Passcode: 8zUuga

Download Teams | Join on the web

### Or call in (audio only)

+1 623-328-9821,616925820# United States, Phoenix

- 8:30am LOGISTICS, AGENDA REVIEW (10min): BOR Site Host; Marci DuPraw, NCECR
- 8:40am ROLL CALL, INTRODUCTIONS (15min): Executives and PC Members

8:55am Welcome and Setting the Stage – Learning from Colo. River Drought (20 MIN)

- Mr. Brent Esplin, MRBIR Executive Chair & Regional Director, Bureau of Reclamation, Missouri Basin Region
- Mr. Marlon Duke, Executive

#### 9:15AM LAW OF THE COLORADO RIVER & DROUGHT-RELATED AGREEMENTS (60 MIN)

- Mr. Robert Snow, U.S. Dept. of the Interior Office of the Solicitor, Division of Water Resources
- Ms. Karen Kwon Associate Project Director for Colorado River Sustainability Campaign, formerly First Assistant Attorney General for Colorado Dept. of Law

#### **10:15**AM ВREAK (15 MIN)

## 10:30AM PERSPECTIVES FROM THE STATES – UPPER & LOWER DIVISION/BASIN (75 MIN)

• Ms. Amy Haas, Executive Director, Colorado River Authority of Utah

	<ul> <li>Mr. John Entsminger, General Manager, Southern Nevada Water Authority</li> </ul>
11:45ам	Lunch – Ordered From Fox Smokehouse BBQ (75 min) **Bring Cash for Payment, \$25 + tax/tip**
1:00pm	<ul> <li>RESPONDING TO DROUGHT – RECLAMATION REGIONAL PERSPECTIVES (90 MIN)</li> <li>Ms. Valerie Deppe, Chief, Projects Management Group, Upper Colorado Basin Region</li> <li>Mr. Daniel Bunk, Chief, Boulder Canyon Operations Office, Lower Colorado Basin Region</li> <li>Ms. Amy Witherall, Binational Program Manager, Lower Colorado Basin Region</li> <li>Mr. Leonard (Len) Schilling, Manager, Lower Colorado Dams Office</li> </ul>
2:30рм	<ul> <li>Collaborating with Tribal Partners (45 MIN)</li> <li>Presenter TBD</li> </ul>
3:15рм	BREAK (15 MIN) – DISTRIBUTE MEETING EVALUATION FORMS
3:30рм	<ul> <li>MRBIR PC SUBCOMMITTEE UPDATE ON PROTECTING CULTURAL RESOURCES UPDATE (10 MIN)</li> <li>Mr. Josh Valder, Regional Science Coordinator, USGS</li> </ul>
3:40рм	<ul> <li>MO RIVER WATER MANAGEMENT &amp; CLIMATE UPDATE (20 MIN)</li> <li>Climate Outlook, Soil Moisture Update – Kevin Low &amp; Doug Kluck, NOAA (10min)</li> <li>Water supply update and 2023 flow predictions – John Remus, USACE (10min)</li> </ul>
4:00рм	<ul> <li>MRBIR DROUGHT RESILIENCY WORK GROUP UPDATE (15 MIN)</li> <li>Ms. Tiffany Vanosdall, Missouri River Liaison, USACE, Northwest Division</li> </ul>
4:15рм	<ul> <li>MO RIVER DROUGHT RESILIENCY – COLO. RIVER LESSONS &amp; MRBIR NEXT STEPS (60 MIN)</li> <li>Facilitated</li> <li>Approach – Open discussion and assignments for Drought Resiliency Work Group</li> </ul>
5:15pm	MRBIR OPERATIONS (15 MIN)
	<ul> <li>Mitch Chrismer, NCECR</li> <li>MOU updates &amp; 2023 funding</li> <li>MRBIR Contact List</li> <li>Meeting Evaluation</li> </ul>

- > Day 2 Updates
- Group Dinner Options

5:30pm MEETING CLOSEOUT – BOR / BLM (15 MIN)

- Transition Chair from BOR to BLM
  - Leads: Brent Esplin BOR, Sonya Germann BLM
- Message from New Executive Chair Sonya Germann

**5:45pm** Adjourn for Day 1 (Earlier depending on Q&A periods)

# MRBIR Executive Meeting Agenda – Day 2 (GOOD WEATHER PLANS)

IN-PERSON: 8:00 am – 5:00 pm PT Thursday, February 16, 2022

Hoover Dam Spillway House

75 Hoover Dam Access Rd, Boulder City, NV 89005

REMOTE LOGIN INFO:

# Microsoft Teams meeting

### Join on your computer, mobile app or room device

Click here to join the meeting

Meeting ID: 221 748 651 294 Passcode: 8zUuqa

Download Teams | Join on the web

## Or call in (audio only)

+1 623-328-9821,616925820# United States, Phoenix

8:00am	<ul> <li>Executive Agency Priorities Round-robin (90 min)</li> <li>Lead: Facilitated</li> </ul>
	<ul> <li>Approach: Each Executive (or agency stand-in) takes 10 minutes to share:</li> <li>Top Missouri River Basin priorities /pressing agency issues</li> </ul>
9:30ам	Tour Hoover Dam & Powerplant (120 min)
	<ul> <li>Mr. Brent Esplin, MRBIR Executive Chair &amp; Regional Director, Bureau of Reclamation, Missouri Basin Region</li> </ul>
	<ul> <li>NOTE – Wear long pants and closed toe shoes</li> </ul>
11:30рм	DEPART FOR LUNCH AT CORNISH PASTY COMPANY, BOULDER CITY NV (30 MIN)
12:00pm	LUNCH AT CORNISH PASTY COMPANY, BOULDER CITY NV (60 MIN)
1:00рм	DEPART FOR LAKE MEAD'S ALAN BIBLE VISITOR CENTER, (10 LAKESHORE RD., BOULDER CITY, NV 89005) (15 MIN)
1:15рм	MEET WITH NPS STAFF AT LAKE MEAD'S ALAN BIBLE VISITOR CENTER (30MIN)

	LAKE MEAD SUPERINTENDENT MEET & GREET; LOW WATER PRIORITIES DISCUSSION & CULTURAL RESOURCES PROGRAM OVERVIEW
1:45рм	DEPART FOR HEMENWAY HARBOR BOAT LAUNCH (5 MIN)
1:50рм	Walk and Talk with NPS staff at Hemenway Harbor Launch Ramp (25 min)
2:15рм	Board BOR Vessels and Depart for USGS Evapotranspiration (ET) monitoring site on Lake Mead
2:30рм	Meet with USGS to Discuss Stream gauging program in the Lake Mead area (Las Vegas Wash and on the Colorado below Hoover dam)
3:15рм	TRAVEL BY BOAT TO BASE OF HOOVER DAM
3:45рм	BOR DISCUSSION ON HOOVER DAM
4:15рм	RETURN TO HEMENWAY HARBOR BOAT LAUNCH
4:45рм	<ul> <li>GROUP HUDDLE AT HEMENWAY HARBOR BOAT LAUNCH (15 MIN)</li> <li>Mitch Chrismer &amp; Sonya Germann</li> <li>Day 2 Wrap-Up &amp; Next Meeting</li> </ul>
5:00рм	Adjourn

# MRBIR Executive Meeting Agenda – Day 2 (BAD WEATHER PLANS)

IN-PERSON: 8:00 am – 5:00 pm PT Thursday, February 16, 2022

Hoover Dam Spillway House

75 Hoover Dam Access Rd, Boulder City, NV 89005

REMOTE LOGIN INFO:

# Microsoft Teams meeting

### Join on your computer, mobile app or room device

Click here to join the meeting

Meeting ID: 221 748 651 294 Passcode: 8zUuqa

Download Teams | Join on the web

### Or call in (audio only)

+1 623-328-9821,616925820# United States, Phoenix

8:00am	<ul> <li>EXECUTIVE AGENCY PRIORITIES ROUND-ROBIN (90 min)</li> <li>Lead: Facilitated</li> <li>Approach: Each Executive (or agency stand-in) takes 10 minutes to share:</li> <li>Top Missouri River Basin priorities /pressing agency issues</li> </ul>
9:30ам	<ul> <li>TOUR HOOVER DAM &amp; POWERPLANT (180 MIN)</li> <li>Mr. Brent Esplin, MRBIR Executive Chair &amp; Regional Director, Bureau of Reclamation, Missouri Basin Region</li> <li>NOTE – Wear long pants and closed toe shoes</li> </ul>
<b>12:30</b> рм	DEPART FOR LUNCH AT CORNISH PASTY COMPANY, BOULDER CITY NV (30 MIN)
1:00pm	LUNCH AT CORNISH PASTY COMPANY, BOULDER CITY NV (60 MIN)
2:00pm	DEPART FOR LAKE MEAD'S ALAN BIBLE VISITOR CENTER, (10 LAKESHORE RD., BOULDER CITY, NV 89005) (15 MIN)
2:15рм	MEET WITH NPS STAFF AT LAKE MEAD VISITOR CENTER, (10 LAKESHORE RD) (30 MIN)

	LAKE MEAD SUPERINTENDENT MEET & GREET; LOW WATER PRIORITIES DISCUSSION & CULTURAL RESOURCES PROGRAM OVERVIEW
2:45рм	DEPART FOR HEMENWAY HARBOR BOAT LAUNCH (5 MIN)
2:50рм	Walk and Talk with NPS staff at Hemenway Harbor Launch Ramp (25 min)
3:15рм	<ul> <li>Drive to Boulder Harbor (15 MIN)</li> <li>Bureau of Reclamation, USGS, and NPS</li> </ul>
3:30рм	Walk and Talk with NPS, Meet with USGS to Discuss Streamgauging Program in the Lake Mead area (Las Vegas Wash and on the Colorado below Hoover dam)
4:30рм	<ul> <li>GROUP HUDDLE AT BOULDER BEACH (15 MIN)</li> <li>Mitch Chrismer &amp; Sonya Germann</li> <li>Day 2 Wrap-Up &amp; Next Meeting</li> </ul>
4:45рм	Adjourn